Guide till att köpa rätt säng - Vad bör du tänka på innan du väljer säng?

sängvalGuide till att köpa rätt säng - Vad bör du tänka på innan du väljer säng?

Varför ska du köpa en ny säng?


Tänk efter varför du behöver en ny säng. Har du problem som bör tas med i beräkningen när du ska välja ut din nya säng?

Hård eller mjuk?


Gamla föreställningar om att hårda sängar är bra för dåliga ryggar är en myt som vi direkt kan slå hål på. Det kom sig av att vi förr ofta låg i sängar med dåliga och utslitna resårer. Det bästa för dig och din kropp är att sova bekvämt. En bra säng sover du i, inte på. Sängen ska ta hand om dig och din kropp genom att ge dig avlastning, ventilation och stabil komfort för många år framöver.
Du ska även tänka på hur du sover i din säng. De allra flesta av oss har en favoritställning när vi sover. Du ligger i den ställningen under den första och viktigaste delen av sömnen. Tänk efter hur din liggställning är. Sover du på mage behöver du ha en fastare säng för att inte sjunka ner för mycket med bröstet vilket leder till ont i nacke och svank. Sover du på rygg kan du behöva ha en lite mjukare säng för att du ska sjunka ner ordentligt med skuldrorna och rumpan, på det viset får du stöd och avlastning för din rygg. 
Slutligen ska du tänka på vad du har för säng i nuläget. Har du en hård säng och har problem med framförallt svank och nacke beror detta antagligen på att din säng är för hård. Om du inte sjunker ner i din säng får inte din kropp det stöd som den behöver. Då bör du satsa på en säng med fastheten medium för att sjunka ner bättre i sängen. Samma sak åt andra hållet, om du känner att du i nuläget sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i höfter och ovandelen i ryggen bör du istället välja en något fastare säng än vad du har idag.

Anpassning efter vikt och längd.


Vikt och längd har betydelse när du ska välja säng. En rundare och kort person tynger underlaget på ett annat vis än vad en lång och smal person gör. Sängens storlek bör anpassas efter kroppens mått.
Man brukar säga att fastheten bestäms av din vikt. Generellt kan man säga att ju tyngre man är, och ju äldre man blir, desto fastare säng föredrar man. Väger du under 80 kg ska du ha en säng med fasthet medium. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med fast fasthet.
Vad gäller längden på din säng så är måttstocken att du ska ha minst 10 cm till godo ovanför ditt huvud fram till huvudändan, samt 10 cm mellan dina fötter och fotändan av sängen. Är du under 190 cm lång räcker det med en säng som är 200 cm lång. Är du istället över 190 cm lång bör du alltså välja en säng som är 210 cm lång.
Men kom ihåg, bara du kan känna vad som är bäst för dig.

Varför ska man välja en ställbar säng?


Om du läser du mycket i sängen, eller gillar att titta på TV från sängen, är en ställbar säng praktisk att ha. En ställbar säng kan också vara bra för dig som har möjlighet, och gillar, att vila dig en liten stund på dagen. Det kan då vara skönt att reglera viloposition till halvliggande ställning. Om du ibland har problem med ryggen kan en ställbar säng avlasta och lindra problemen med en ömmande rygg. Skulle du bli sängliggande en längre tid är det bra att kunna reglera din liggposition för att förbättra blodcirkulationen, vilket i sin tur motverkar ömhet och stela leder.

Varför ska man välja en kontinentalsäng?


En kontinentalsäng är gjord för att ge dig och din kropp den optimala sovkomforten. Det gör man genom att bygga upp sängen med flera lager av resårmadrasser. Det som skiljer en kontinentalsäng från en ramsäng eller ställbar säng är att kontinentalsängen har ett extra lager Pocket Spring, som är den bästa sortens fjädersystem. Att vila på lager av Pocket Spring-resårer är att ge sig själv de bästa tänkbara förutsättningarna för en god natts sömn.

Vad är skillnaden mellan en dyrare säng och en lite billigare säng?


Det är inte alltid märket på sängen som avgör kvaliteten. Många av de sängmärken som vi säljer idag tillverkar sängar i flera olika priskategorier, just för att det ska finnas en säng för alla. 
Det är sängens fjädersystem som till största del påverkar priset. De billigare sängarna är oftast uppbyggda av bonell, medan dyrare och mer kvalitativa sängar består av pocketfjädrar. Ju dyrare säng du väljer, desto fler fjädrar per kvadratmeter består madrassen av. Om madrassen har fler fjädrar så blir fastheten på sängen mer exakt. En dyrare, fast säng kommer uppfattas som mer fast än en billigare, fast säng. Således kommer en dyrare, mjuk säng uppfattas som mjukare än en billigare, mjuk säng. Fastheten blir med andra ord mer precis i en dyrare säng.
 Bäddmadrassens fyllning påverkar också priset. En bäddmadrass som är fylld med latex är mer anpassningsbar för kroppstyngd- och temperatur, än en bäddmadrass som är fylld med skumgummi, även kallad polyeter. Därav är en latexmadrass oftast dyrare än en polyetermadrass.

Vem ska köpa en tryckavlastande säng?


Materialet i en tryckavlastande säng är speciellt framtaget för personer som lider av åkommor såsom fibromyalgi, reumatism, muskelvärk eller besvär i axlar och nacke. Madrassen är mjuk direkt när du lägger dig och formar sig därför direkt efter kroppen, utan någon fördröjning.
Tryckavlastande sängar formar sig efter kroppens konturer, så att muskler, rygg och leder kan vila i ett läge som känns naturligt.
 Många personer med besvär som fibromyalgi, reumatism och muskelvärk behöver en tryckavlastande madrass, som är mjuk direkt när man lägger sig och när man vänder sig i sängen. För de här behoven har TM-sängar tillverkat sina sängar.
 När du ligger i en tryckavlastande säng ska du inte känna något tryck mot din kropp, utan du ska uppleva känslan av att sväva.
 

 Alltid fri frakt

 Prisgaranti

 Sovgott-garanti

 10.000 nöjda kunder

tyger


Vill du se och känna på tygerna innan du bestämmer dig? Inga problem då ska du:


Beställa tygprover

fri fraktfraktbolag-2

Flera betalikoner ny

godnattssomn3

Integritetspolicy
Cookies

Copyright © 2017 Sovnet.se Web: NyWeb

Kontaktinformation

Sovnet.se

Nibbleplan 5
734 32 Hallstahammar

0221-45 62 11
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sovnet.se

sovnetlogo

betal vit ny